Kategori

Sasaran Penulisan

  • Adat Budaya Tawau
  • Galeri Gambar Tawau
  • Makanan Tradisi
  • Permainan Tradisi
  • Tarian Suku Kaum
  • Tokoh Tawau

29/06/2012

Sabturani Pelukis 1Malaysia Tawau


Teruja dengan gagasan 1Malaysia diperkenalkan Perdana Menteri Datuk Seri Najb Tun Razak, menyebabkan seorang pesara swasta melukis lambangnya dipamerkan di merata tempat.

Jika berada di bandar ini akan dapat melihat lambang 1Malaysia itu yang dilukis oleh Sabturani Angsa, 64, terpampang di setiap jalan raya utama di sini, pada batu-batu besar, di tebing yang tinggi dan pada pokok kayu.

Jika memandu dari Lapangan Terbang Tawau ke bandar, anda akan dapat melihat lambang 1Malaysia ini dilukis menggunakan cat lengkap dengan slogan “Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan”, di tepi jalan raya sepanjang perjalanan menghala ke bandar.

Sabturani, seorang bekas Pembantu Kanan Trafik, Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) menyelitkan kata-kata nasihat seperti “Hati-Hati Di Jalan Raya, Sesal Dahulu Pendapatan Sesal Kemudian Tidak Berguna” pada lambang lukisannya itu.

“Gagasan 1Malaysia Perdana Menteri kita Datuk Seri Najb Tun Razak ini amat sesuai dengan jiwa saya. Pada tahun 1980an, saya wujudkan satu laman di tepi rumah yang saya namakan Pentas USBA iaitu ‘Untuk Semua Bangsa Agama’.

“Jadi, bila Perdana Menteri perkenalkan gagasan 1Malaysia ini, saya terus mendakapnya kerana ia amat selari dengan jiwa saya selama ini,” katanya yang berasal dari Kampung Batu Payung, dekat sini kepada Bernama.

Ramai yang setiap hari melihat lukisan cat ini tertanya-tanya siapa sebenar pelukisnya yang terdorong melakukan kerja ini sehingga turut menjadi bualan dalam facebook.

Sabturani yang bersara daripada MAS pada 2003 berkata beliau sukarela melukis lambang 1Malaysia itu sebagai tanda terima kasih kepada kerajaan kerana disebabkan kerajaan hari inilah beliau dan anak-anaknya dapat mengecapi kehidupan yang baik dan aman.

Katanya, sebaik sahaja menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), wang itulah digunakannya sebagai modal untuk mengusahakan lukisan lambang 1Malaysia bermula dengan pokok-pokok kelapa di hadapan rumahnya yang berhadapan pantai.

Sabturani, yang tidak ada latihan khusus dalam bidang lukisan, mengakui agak sukar menyiapkan lukisan pada pokok namun kerana jiwa 1Malaysianya yang kuat, melukis tanpa menggunakan sebarang rangka.

Bermula dari situ jugalah ramai saudara maranya pula meminta beliau melukis lambang 1Malaysia itu di laman rumah, di atas bantu besar di tebing Sekolah Kebangsaan Kinabutan di Batu 6 di sini dan di Membalua.

Katanya, ketika sedang melukis di tebing bukit Hutan Simpan Membalua itulah, seorang rakan yang juga muallaf menghampirinya dan meminta beliau melukis pada tayar di hadapan premisnya.

Tanpa diduga ramai pihak termasuk pemimpin politik dan masyarakat, penjawat awam seperti pensyarah universiti tempatan tampil menghulurkan dana untuk mendorongnya terus melukis lambang 1Malaysia.

Sabturani melukis di sepanjang Jalan Apas hingga ke Batu 15, kira-kira 30 kilometer dari bandar, di jalan raya utama kawasan Air Panas, Jalan Utara dan jalan ke kawasan Tanjung Batu yang kini sudah berjumlah 1,000 lukisan..

“Saya akan terus melukis selagi ada kemampuan,” katanya.

– BERNAMA TAWAU, 21 Jun 2012

0 komen